Gdzie można prowadzić małą gastronomię?

Własny punk gastronomiczny jest marzeniem wielu osób, ale nie wiedzą jak je spełnić. Wiele barier staje nagle na drodze, co sprawia, że szybko rezygnują z pomysłu. To jest duży błąd, ponieważ sprawa nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje. Naturalnie trzeba dopełnić formalności, czyli poświęcić na to trochę czasu. Nie ma nic bez trudu. Najpierw musi być pomysł. Musimy wiedzieć, czego tak naprawdę chcemy. Powinniśmy ustać, co chcemy sprzedawać w lokalu gastronomicznym, jaki powinie być i jak ma być duży. Firma Ramal oferuje

pawilony gastronomiczne, czyli rodzaj kontenerów handlowych, spełniających wymogi niezbędne do prowadzenia małej gastronomii. Musimy się zastanowić, czy chodzi nam tylko o jedzenie na wynos lub przyjmowanie klientów na miejscu, wtedy musi mieć większą powierzchnię. Kolejną sprawą są pracownicy. Jeśli chcemy zatrudniać ludzi, to biznes musi zarobić na koszty pracownicze. Oczywiście potrzebujemy biznesplanu, swoje bistro możemy prowadzić rodzinnie, trudno samemu podołać zadaniu. Kolejną kwestią jest miejsce. Jest bardzo ważną sprawą, bo chodzi o to, żeby przychodzili klienci. Jeśli wynajmiemy punk w centrum, czynsz będzie bardzo drogi. Natomiast na obrzeżach miasta czy w bocznej uliczce, nikt do nas nie przyjdzie. Dobrym rozwiązaniem jest sprzedaż dań z dowozem do domów i firm. Istotą jest oczywiście oferta. Powinniśmy sprawdzić wszystkie lokale małej gastronomii w swojej miejscowości, a przynajmniej w okolicy, gdzie planujemy otworzyć małą gastronomię, żeby się czymś wyróżnić. Kolejna pizzeria, miejsce z hamburgerami czy pierogarnia, może nie być dobrym pomysłem. Wraz z menu idą ceny. Dania muszą kosztować, ale bez przesady, bo nikt nie chce przepłacać. Kupujemy wartościowe produkty, z pominięciem marketów. Mięso musi być świeże i pełnowartościowe.

Gdzie można prowadzić małą gastronomię?

Punktów jest wiele, ale jeśli nam żaden nie odpowiada z różnych powodów, możemy pomyśleć o pawilonie gastronomicznym i ustawić go w dowolnym miejscu, np. przy trasie czy markecie, za zgodą właściciela. Nowoczesne modułowe kontenery są w pełni dostosowane do naszych wymogów i pozwalają na prowadzenie naszej działalności. Modułowe pawilony gastronomiczne są mobilne, więc możemy nasz punkt gastronomiczny ustawiać w dowolnym miejscu, co jest ogromną zaletą. Nie przywiązujemy się do miejsca, ale mamy zupełną dowolność. Pawilony gastronomiczne cieszą się dużym zainteresowaniem, ze względu na nieduży koszt. Nie potrzebujemy pozwolenia na budowę i oszczędzamy na wynajmie lokalu. Pawilony modułowe pozwalają dowolnie je aranżować. Wyposażane są w instalację kanalizacyjną, klimatyzację oraz aneksy gastronomiczne. Nasz pawilon gastronomiczny będzie wyglądał bardzo ciekawie, co sprawi, że chętnie będą przychodzić konsumenci. Jeśli okaże się, że do naszej gastronomii zacznie przychodzić coraz więcej klientów i będziemy chcieli poszerzyć obiekt, mamy taką możliwość. Modułowa konstrukcja pozwala na rozbudowę biznesu. Możemy uruchomić lokal z kebabem, kanapkami, pizzą, daniami domowymi, dziczyznę oraz oferować kuchnię typowo polską, włoską, amerykańską czy np. francuską. Tu jest absolutna dowolność, no może tylko wszystko zależy od samego klienta, bo dla niego przecież gotujemy.

Jakie wyposażenie mogą mieć pawilony gastronomiczne?

W lokalu gastronomicznym najważniejsza jest kuchnia, więc musimy ją odpowiednio wyposażyć w sprzęt i urządzenia oraz naczynia i akcesoria. W zależności od menu musimy wybrać urządzenia, które ułatwią nam gotowanie potraw. Dobrze mieć zmywarkę, żebyśmy nie musieli wciąż stać przy zlewie i zmywać naczynia. Przydatny będzie sprzęt do miksowania, szatkowania, krojenia itp. W kuchni muszą być roboty gastronomiczne, narzędzia kuchenne, garnki, patelnie oraz inne niezbędne przybory do gotowania i wydawania dań. Niezbędne są także: meble gastronomiczne, okap wentylacyjny, zlew, stół do przygotowywania dań, lodówka i urządzenia uzupełniające. Wyposażenie jest też uzależnione od menu. Jeśli serwujemy np. kebab, kurczaki z rożna, zupy, gyros, frytki, potrzebujemy mniej naczyń, niż przy gotowaniu dań obiadowych. Wskazane jest ustawienie kilku stolików, by klienci mogli spożyć posiłek na miejscu. Jeśli jednak mamy mały pawilon gastronomiczny, możemy oferować tylko dania na wynos, nawet z dowozem. Wszystko zaczyna się jednak od pomysłu, ale zawsze warto uruchomić małą gastronomię, bo jest popyt na smaczne potrawy.